Wat is Tao/ Dao?

Oorsprong

Tao (uitgesproken als Dao) betekent ‘de natuurlijke weg’.

Tao / Dao is een Oosterse ziens- en levenswijze, die al duizenden jaren bestaat. Tao gaat over het pure ‘Zijn’. Doordat de Tao geen nastreven kent, is er alle ruimte voor groei. Het taoïsme kent zijn oorsprong in de oude Sjamanistische culturen en is gericht op zelfgenezing en zelfontwikkeling om in balans te blijven. Yin en Yang in balans.

Vanuit dit simpele uitgangspunt ontwikkelden de taoïsten oefeningen, meditaties, vaardigheden en voedingspatronen om ons gezond te houden of weer te krijgen. Na verloop van tijd kende het verschillende aspecten: krijgskunst, voedingsleer, Qi gong, filosofie, geneeskunde. Het is een methode waarin de individuele ontwikkeling van het fysieke, het energetische en het spirituele lichaam centraal staat. Ten behoud van de gezondheid en het voorkomen van onbalans en ziektes.

Healing Tao

(Healing) Tao vindt zijn basis in de 5 elementen cyclus of 5 energiefases: vuur, water, metaal, hout en aarde. Die ten grondslag ligt aan de Chinese geneeskunde en het Taoïsme. Zoals je bijvoorbeeld terugziet bij Acupunctuur. Een eeuwenoude Chinese wijsheid die nog steeds 'up to date' is en kan doorwerken op meerdere gebieden in je leven.

( Healing ) Tao is een natuurlijke, ‘moeiteloze’ benadering. Ongedwongen de natuurlijke weg volgen die het lichaam aan geeft.

Zachte Kracht

Geleidelijk aan herstel je de balans in je lichaam en in je gevoelsleven. Dit doen we met een zachte innerlijke blik. Je krijgt meer contact met de natuurlijke stroom van het leven en je kan daar steeds meer in meegaan; een ‘zich laten ontvouwen’, doen door niet-doen. Een Zachte kracht. Het woord Healing wil niks anders zeggen dan; genezen; gezond worden. Ervaar de kracht van zachte kracht.
Met het beoefenen van (Healing) Tao kom je ( weer) in contact met jezelf en je lichaam. Je leven gaat meer stromen.

'Tao training ervaar ik als een volledig en compleet systeem. Je leert heel eenvoudige en praktische oefeningen waar je fysiek rustig en aanwezig van wordt. Je voelt je fijn in jezelf. Ik voel me in balans. Daarnaast krijg je veel praktische hulpmiddelen om inzicht in jezelf te krijgen en je patronen op te lossen.'
Ineke - cursist Tao Basis- 

Lange tijd zat ik alleen maar in mijn hoofd.
Alles wat ik deed gebeurde vanuit daar en ik vergat mijn lichaam.
Tao helpt mij om bewust mijn lichaamsenergie en kracht  te voelen en te leven vanuit mijn lijf.
Nu is het de kunst om dit langzaam, beetje bij beetje te integreren in mijn leven.'

Marjolein- Dao v.d Vrouw- 

Tao cursussen, trainingen, individuele sessies reiken je eenvoudige technieken aan om meer gevoelsbewustzijn in je lichaam te krijgen.

Je leert ( weer ) te voelen, contact te maken met wat er zich in je lichaam en emoties afspeelt. Zodat je de signalen die je lichaam geeft, op kan merken en daar adequaat op kan reageren. Door bijvoorbeeld gas terug te nemen als dat nodig is, of emoties te transformeren in energieën die je ondersteunen, in plaats van dat ze je energie kosten.

Gevoelsbewustzijn in je lichaam begint met leren voelen.

Een van de meest basale en tegelijkertijd meest gevorderde technieken is de Innerlijke glimlach ( meditatie). De innerlijke glimlach verbindt ons met het hart, de plek in onszelf waar we liefde, blijheid, en geluk ervaren. Door middel van de innerlijke glimlach leer je met acceptatie te 'luisteren' en te voelen naar alles wat je lichaam je te vertellen heeft. Het in balans brengen van de 3 energie centra ( Tantiens) in ons lichaam: fysiek, emotioneel en mentaal/spiritueel lichaam, met behulp van de I -kracht ( de 'motor' achter alle oefeningen en meditaties)

Waarom en voor wie?

Iemand kan een Tao cursus, training of individuele sessie om verschillende redenen volgen: Fysieke gezondheid, emotionele balans.
Het integreren van oude patronen, spirituele groei – zorg dragen voor de aarde, voor het geheel-.

'Lijfelijk. Ja! TAO gaat daarover. Over jou, mij, iedereen.
Ons lichaam, onze seksualiteit, relatie met onszelf en met elkaar, ouder worden.
Onze innerlijke wereld; emoties, gevoelens en hoe daarmee om te gaan.
Leren beheren van onze (levens) energie voor Vitaliteit.

Het is het pad van de Innerlijke Alchemie.
Geen kunstje, dat als je het snapt, zomaar even kunt toepassen.
Het vraagt training om (weer) stromend, vitaal te worden'.
-Tao collega-

'Ik ben me meer bewust van mijn fysieke spanningen'  ' Ik voel eerder wanneer ik moet stoppen, ipv maar blijven doorgaan'

(Healing) Tao kan voor mentale, emotionele en energetische weerbaarheid zorgen. Die we nodig hebben om in de huidige maatschappij met al onze activiteiten een vitaal, gezond, en gelukkig leven te leiden. Dit houdt zoveel meer in dan niet ziek zijn. Het is vooral lekker in je vel zitten, zin hebben om dingen te doen, en ermee om kunnen gaan als het even tegenzit.

(Healing) Tao kan je het volgende opleveren:

  • Vitaliteit
  • Emotionele balans
  • Fysieke stabiliteit en aarding
  • Gevoelsbewustzijn in je lichaam
  • Je eigen grenzen beter ervaren.
  • Diepe ontspanning
  • Gezondheid
  • Innerlijke kracht.
  • Persoonlijke en spirituele groei

'Heel erg fijn, ontspannen, bewuster, Ik ben meer in contact met mezelf '
‘ Mijn hele lichaam stroomt’ Alles voelt zacht en soepel, in verbinding’
'Ik ervaar meer vitaliteit, levendigheid'
Mijn (onder) rug is ontspannen'.