Over ons

Désirée Bourgonje (1967) 

Internationaal Universal Healing Tao Associate Instructor (Healing-Tao®). (Mantak Chia)
Dao voor de Vrouw; vrouwen cursussen om in je bekken/buik te zijn vanuit je hart.

Meditatie, Massage en Individuele sessies, Lichaamswerk.

Docent Dansexpressie/ wereld dans.
Ruim 31 jaar ervaring met lesgeven.

In de cursussen, workshops, retraites en individuele sessies, werk ik vanuit een zachte innerlijke blik. Op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen.
Ik stem me af op het niveau van de groep, persoon: wat is er nodig. Ik maak gebruik van verschillende werkvormen waarin ik getraind ben. Ik creëer een veilige bedding waarin je wordt uitgenodigd op een zachte manier contact te maken met je lichaam, je innerlijke kracht en wijsheid.  Op jouw tempo.  Aardend, verzachtend en uitbalancerend.

Opleidingen/ trainingen

 • Trainingen: de Psoas: Liz Koch.
 • Dao voor de Vrouw. Dirkje Veltman (senior Healing Tao) CRBKO Beroepsopleiding.
 • Healing The Organs. Opleiding Chi Nei Tsang met Russische buikmassage ( Ahamkara)
 • International Universal Healing-Tao® Associate Instructor Beroepsopleiding: Inge Maassen, Senior Healing Tao teacher, Den Haag. ( Grootmeester Mantak Chia, Tao Garden, Thailand)  Tao garden
 • Qi Gong Docent Beroepsopleiding 2008-2011. Carsten Dohnke,  Senior Tao Teacher, Hamburg.
 • Denise Bloemen: Trainingen 'Gevoelsbewust Beter Bewegen'.
 • Ik beoefen sinds 1999 Healing-Tao® bij verschillende Teachers in Nederland. Inge Maassen, Birgit Haberkamp, Henk Engelenburg, Reinoud Eleveld, Dirkje Veltman, René- Paul Hageman, Rosana van der Wagt, Barry Spendlove, Carsten Dohnke, Saïda Desilets, Sebastian Sol, Masahiro en anderen.
 • Trainingen bij Mantak Chia in Nederland.
 • Gediplomeerd Dans- en bewegingsdocent Conservatorium Tilburg (1992)
 • Meditatie, Mantra's.
 • Polariteitsmassage, Holistic Pulsing /Dynamische Massage
 • Reiki
 • Movements (sinds 1997) volgens de leer van G. I. Gurdjieff.  Amsterdam en Berlijn ( W. van Dullemen) Movements
 • Begeleiding van Movements oefendansgroep ( Amsterdam).
 • Japanse Krijgskunst trainingen bij Ron Nansink. Taikiken
 • Karate trainingen.
 • Familie opstellingen: Daan van Kampenhout en Maria van Schilt
 • School voor Praktische Filosofie
 • Zie voor info Healing-Tao® opleidingen: Healing Tao
 • Gediplomeerd docent Montessorionderwijs (pabo-opleiding: 2004)
 • Begeleiden van kinderen/jongeren met gedrags-en psychiatrische problematiek
 • Mediatie opleiding en trainingen bij Stibco. (Sinds 2006 tot heden) t.b.v. coaching/begeleiden van jongeren, kinderen en volwassenen.

Over mijn Weg

Sinds mijn vroege jeugd ben ik bezig met dans, beweging, meditatie, spiritualiteit. Ik ben ermee opgegroeid in een gezin waar hiervoor belangstelling is.  Geboren met een gevoeligheid, waardoor ik dingen (voor) zie, voel en hoor. Ik voelde me daardoor anders dan mijn leeftijdgenoten, dat vond ik moeilijk; ik wilde dat liever niet zijn. In de loop van de tijd heb ik hiermee leren omgaan, door het te accepteren.

Toen ik zeven jaar was begon ik met danslessen. Beatdans, Jazz en klassiek ballet. Later ben ik de opleiding tot dansdocent gaan volgen. Mijn vader leerde me de krijgskunst; karate in je basis aanwezig zijn en nam mij als meisje van 11 jaar mee naar Meditatie; daar kreeg ik les. Het werd allemaal bepalend voor mijn verdere weg op het gebied van dans, beweging, lichaamswerk, meditatie en spiritualiteit. Een diepe buiging naar mijn ouders. Zij hebben mij altijd, tot op heden, hierin ondersteund. Dat ontroert me.

Dans, beweging, Tai Chi, Karate, Chi Kung, Yoga, Healing Tao, meditatie, massage en spiritualiteit. Het heeft me in contact gebracht met voor mij bijzondere en grote ( nuchtere) leraren. Dat gaat nog steeds door. Jegens hen voel ik grote dank en respect. Ze hebben me geleerd om e.e.a. vooral praktisch toe te passen in het dagelijks leven. Natuurlijk leer ik nog steeds. Ook van mijn cursisten. Waar ik heel dankbaar voor ben.

Healing Tao kwam ik tegen toen ik bezig was met de school voor Filosofie en de Movements. Het hielp mij heel goed bij het beoefenen van meditatie. Hoe ik om kon gaan met de ervaringen die ik had tijdens mediteren en in het dagelijks leven. Hoe ik op een eenvoudige manier in mijn werk, relaties en in mijn leven weer terug naar de rust en mezelf kon komen. Eindelijk begreep ik waarom ik steeds uit mezelf wegging. Ik vond antwoorden. Healing Tao is voor mij een ondersteuning in hoe ik om kan gaan met de gevoeligheid. Diepe ontspanning. Ik kreeg toegang tot het energie kunnen opwekken in mezelf én vooral die kunnen bewaren! Voor de algehele gezondheid en spiritualiteit. Bewustzijn van wat ruggensteun, support en 'verankering' in mijzelf kan betekenen.

Beter kunnen omgaan met gebeurtenissen van alle dag. Ik ontdekte een innerlijke kracht waar ik steeds naar terug kan gaan.
Een kalm en 'koel' hoofd, rustig aanwezig zijn in het lichaam. De voeten stevig op de grond. Vriendelijk, met innerlijk een zachte blik. Accepterend en respectvol naar mezelf en de wereld om mij heen.
Het leven van mijn waarheid. Dat is het proces.
Ik zie het als een leven leren.
Aanwezig te blijven in het lichaam.
Innerlijk zacht worden, voelen wat iets met me doet. Zonder me te verliezen in verhalen of in anderen. Aarden; stevig op mijn voeten staan. Mijn innerlijke kracht ontdekken. En daarin mijn helder zien, voelen en horen kunnen omarmen. In het vertrouwen dingen laten zijn, of laten ontstaan. En van daaruit leven. Met humor! De weg van de Tao laat mij dat zien en ervaren. Het is een manier van leven, een weg die je gaat. Niet iets dat je zomaar even 'fixt'

Zachte kracht

Tao is de weg van het innerlijk onderzoeken (Innerlijke Alchemie).  Verwonderen, ontspannen. Een laten zijn, het proces zich laten ontvouwen. Een natuurlijk verloop van de dingen.

De uitspraak: de dingen op hun beloop laten, kennen we allemaal wel. Of: ik wil er even een nachtje over slapen. Er is dan meestal wat meer afstand, ontspanning, ‘loslaten’. Vaak pakken dingen dan beter uit. Omdat we het helder vanuit iets meer rust kunnen bekijken.
Geen strijd, geforceerd, verbetenheid of competitie; 'ik moet, ik wil, ik kan'. Maar een zachte beweging/ focus ( I- Kracht). Voelen, innerlijk contact maken met mijzelf. Wat heb ik nu nodig, wat zijn mijn grenzen. Waar kan ik ‘ja’ tegen zeggen of wat kan beter nog even wachten?
Zacht wordt dan kracht. Omdat er geen onnodige energie verspild wordt met ‘geworstel’ een ‘tegen de stroom’ ingaan.

Dit voelen en gewaarworden kost tijd en geduld.
Vooral wanneer we dit niet ( meer ) gewend zijn. Het is een geaard systeem. Het is vooral praktisch. Eenvoudig toe te passen in de dagelijkse bezigheden. En dat is erg fijn!

Als je bedenkt dat veel mensen het druk hebben en een manier zoeken om op een eenvoudige manier tot rust te kunnen komen. Dit praktisch maken en te vertalen naar ons leven is hoe ik graag werk. Met plezier!

Partners

Graag werk ik samen met andere (gast) docenten zoals:

Conny Coppen en Robbert van Vugt (Qi gong, Tai Chi, bewust bewegen, Healing Tao, adem )